Divergens

Psykiatrien kalder det nogle gange ADD, ADHD eller autisme… Jeg kalder det divergens

Psykiatrien forstår den anderledeshed, som karakteriserer nogle personer, som neuropsykiatriske lidelser (ADD, ADHD og autisme). Problemet er bare, at psykiatrien aldrig nogensinde har kunnet producere evidens for, at det er en god måde at forstå denne anderledeshed på, hverken i gener, hjerner eller kemi.

Men hvis diagnoserne reelt ikke er velunderbyggede, hvordan kan det så være, at så mange mennesker finder et hjem i legitimeringen af at være anderledes? Det er formentligt fordi, der ér noget om snakken. Ligesom at depression findes, selv om det ikke er en sygdom (sådan som psykiatrien påstår), så findes der også mennesker, er eksisterer markant anderledes i verden. Jeg mener dog, at psykiatrien tager helt fejl i dens kategorisering og diagnosticering af denne anderledeshed.

I videoen herunder giver jeg mit bud på, hvordan man kan forstå den underliggende skævhed, som psykiatrien sygeliggør med førnævnte diagnoser. Ideerne bag det, jeg foreslår, et hverken helt originale eller helt mine egne. Personligt er jeg blevet introduceret for tankerne af min samarbejdspartner Marlice Larsen, med hvem jeg også sparrer og udvikler divergens-relaterede koncepter.

Indholdet i videoen er baseret på levede erfaringer, på teoretiske overvejelser og på praksiserfaringer… Men det er langt fra et fyldestgørende eller perfekt bud. Det er dog det bedste, jeg har. Og det virker til at give mening for rigtig mange personer, jeg taler med eller har i forløb.

Tag kontakt, hvis et forløb med divergensforståelse eller en eksploration af din egen eller din vens/kærestes/barns divergens kunne have interesse. Det kan være en stor hjælp at tilegne sig et accepterende, selvkærligt og positivt sprog om sin egen eller andres anderledeshed.

kontakt@projektkuba.dk
(+45) 2254 5495