Stress og burnout

Stress og burnout: Når du bliver fremmed for dig selv

Stresstilstand er ofte en forløber for burnout. At fange de tidlige tegn på, at stress overtager kroppen, kan forhindre at man udvikler udbrændthed. Personer, der udviser stressresponser, er ofte ikke selv klar over, at det er det, der er ved at ske. Personer, der har været igennem stressforløb, fortæller ofte, at det først var bagefter, at de kunne se, hvor skidt de havde haft det. 

Stress kan have mange årsager, både private, professionelle, relationelle, hormonale, og meget mere. Typisk er der ikke kun én årsag til, at en person bliver stresset. Der er oftest tale om længere tids mistrivsel eller tiltagende overbelastning på en række parametre. Mistænker du, at du er ved at blive stresset, er det et godt tidspunkt at tage et kig på dit liv. Det kan KUBA hjælpe med.

Burnout recovery i trin

Hvis man er nået til burnout (eller nærmer sig), er der en række typiske trin, som recovery indebær. Det kan være:

  • Depression
  • Sygemelding
  • Restituering
  • Kropsterapi
  • Genantændelse af den indre flamme

 Sidste punkt er omtrent det vigtigste. Der er en grund til, at vi kalder det brændt ud. Den ild, der brænder i os alle, fortæller os, hvad vi trives allerbedst med at lave. Hvor vores kompetencer og interesser matcher de opgaver, vi står over for både på arbejde og i livet, og vi oplever flow. Når man brænder ud, dør ilden. Midlertidigt, bemærkes. Men det kan føles helt håbløst. Når man er igennem og har skabt forandringer i den værste fase af burnout, kan man begynde at genantænde den gnist, der kan blive til en ny ild.

Burnout Book 2023

KUBA arbejder aktuelt på at samle de erfaringer og den læring, som nonpatologis, kontekstbaseret terapi med stressramte og udbrændte personer har givet. Bogen er tænkt som et online-opslagsværk af erfaringer, der opdateres efterhånden som ny feedback, ny viden og ny læring finder sted. Mere info om denne Burnout Book følger, når den er færdig.